Conversie optimalisatie

Hoe maak je een redirect in WordPress?

Anneloes
by Anneloes Meijers
  • 31 juli 2018
  • 4 min.

Wanneer je niet op de juiste manier gebruik maakt van redirects kan dit schadelijke gevolgen hebben voor de vindbaarheid en de structuur van je website. Deze moet namelijk te allen tijde zo schoon en logisch mogelijk zijn voor zoekmachines om ze te begrijpen. Laat dus altijd aan de zoekmachines weten wat er bij je website speelt, welke pagina's wel of niet meer bereikbaar zijn en waar de bezoeker dan heen moet. Doe dit altijd met de juiste redirect. 

Wat is een redirect?

Een redirect is een automatische doorverwijzing. Je verwijst van de ene pagina op je website (URL), naar de andere pagina (URL). Waarom je dat zou willen doen? Nou, daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Denk aan: 

  • De bestaande URL is niet dekkend genoeg over de inhoud (en dus niet handig voor zoekmachines en SEO); 
  • De bestaande URL is te lang en je wilt hem inkorten; 
  • Een verhuizing naar een andere domeinnaam met je website; 
  • Je wil mensen omleiden van pagina A naar pagina B omdat B relevanter is; 
  • Je voegt 2 websites samen; 
  • Je wilt pagina’s verwijderen. 

Als je zelf gaat verhuizen, geef je ook je nieuwe adres door aan de postbode en vrienden en familie. Bij een website werkt dit eigenlijk hetzelfde. Je wil tenslotte niet dat bezoekers op je website verdwalen op onjuiste pagina’s of op niet werkende pagina’s terecht komen. Dan lijkt het alsof je website stuk is. Daar zul je ze soms een handje bij moeten helpen. Ook als het om tijdelijke ‘ verhuizingen’ gaat. 

De verschillende soorten redirects

Wanneer je gebruik gaat maken van een redirect is de eerste vraag die je jezelf stelt: is deze redirect tijdelijk of permanent? Als je verder leest in dit blog, laten we graag zien welke redirects er zijn in WordPress die je met de plugin Yoast SEO premium kunt maken en instellen. Wanneer je redirects wilt instellen met de Yoast plugin is wel de premium versie noodzakelijk. Uiteraard zijn er nog talloze andere plugins in WordPress beschikbaar waarmee je redirects kunt instellen. In de opsomming die volgt, worden de verschillende redirects uitgelegd die er zijn met de Yoast SEO premium versie. 

 

De redirect opties in de Yoast plugin van Wordpress 

Download de Yoast SEO plugin. Druk in WordPress links op de Yoast plugin en daarna op ‘Redirects.’ 

Dan kom je in dit scherm. Hier kun je bij type kiezen welke van de hierna omschreven redirects je wilt instellen. Je typt de oude URL in en de nieuwe URL. Zo simpel is het. 

Wil je meer weten over redirects instellen?

Kom in contact met onze specialisten

Digital Inside helpt je verder

Kom direct in contact

301 – Permanent verhuisd

Met een 301 redirect geef je een permanente URL wijziging door. Een 301 is essentieel voor zoekmachines omdat je in feite aan Google doorgeeft dat de ene pagina is verplaatst naar een ander adres. Alle waardes (inclusief backlinks) die zijn opgebouwd op de oude pagina gaat dan ook mee naar de nieuwe pagina. De 301 redirect is waarschijnlijk de bekendste redirect. 

302 – Gevonden

Door middel van een 302 redirect geef je aan dat de pagina tijdelijk is verplaatst en dat je de oude URL later weer gaat gebruiken. Gebruik deze redirect bijvoorbeeld wanneer je een pagina aan het bewerken bent en je in de tussentijd niet wilt dat bezoekers op een lege of foutieve pagina landen, en dan ook meteen je website weer verlaten. 

Let op: Alle waarden voor zoekmachines gaan niet mee naar de tijdelijke pagina. Google snapt namelijk dat dit maar een oplossing voor even is. Stel je een 302 dus niet correct in, dan verlies je mogelijk al je waarde op een pagina. Verwar deze redirect dus zeker niet met de 301! 

307 – Tijdelijke redirect

Net als de 302 is de 307 redirect een van tijdelijke aard. Het verschil is dat de 307 is bedoeld voor redirects die van nog kortere duur zijn. Een 302 gebruik je wanneer je de URL die je doorverwijst wilt laten verschijnen in Google met de content van de pagina waar je naar doorverwijst. Een 307 gebruik je bijvoorbeeld als er onderhoud wordt gepleegd aan je server. Dus eerder een paar uur dan een paar dagen. 

410 – Inhoud verwijderd

Een 410 redirect communiceert dat de pagina permanent verwijderd is, en dat er geen verwachting is voor een doorverwijzing. Gone forever dus. Pagina’s met deze status worden dan ook snel uit de zoekresultaten gehaald. 

451 – Niet beschikbaar vanwege juridische redenen

Heb je ooit de pech dat je door een rechter een pagina moet verwijderen? Gebruik dan de 451 redirect. 

Redirects zijn belangrijk om te gebruiken op je website. Gebruik ze op de juiste manier om problemen te voorkomen. Ten eerste communiceer je met zoekmachines wat er allemaal aan de hand is op je website en houd je zo een heldere structuur. Dit is belangrijk voor een goede vindbaarheid van je website. Daarnaast is het verstandig om voor potentiële klanten een ‘clean’ website te hebben die ze niet laat landen op defecte pagina’s waardoor ze je website verlaten zonder dat ze hebben gevonden waar ze naar zochten. Redirects zijn naast gebruikersvriendelijk dus ook een manier om geen conversies te verliezen. 

Gebruik je WordPress als CMS systeem voor je website dan is de premium versie van de Yoast Plugin zeker een aanrader om alle redirects bij te houden. 

Op zoek naar meer online marketing inspiratie, check dan onze andere blogs! 

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge