Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is het webadres waar bezoekers toegang hebben tot een website. Het is een manier om IP-adressen, die moeilijk te onthouden zijn, te vervangen door een menselijk-leesbaar adres. Bijvoorbeeld, in plaats van een reeks cijfers zoals “192.0.2.1”, kun je gewoon “voorbeeld.nl” bezoeken.
Belangrijke Aspecten
- Top-Level Domein (TLD): Het laatste gedeelte van een domeinnaam, bijv.
.com
,.nl
,.org
. Er zijn honderden TLD’s beschikbaar. - Second-Level Domein: Het gedeelte van de domeinnaam vóór de TLD, zoals “voorbeeld” in “voorbeeld.nl”.
- Subdomein: Een extra deel voor het “Second-Level Domein”, bijvoorbeeld “blog.voorbeeld.nl”. Het wordt vaak gebruikt om verschillende secties van een website te onderscheiden.
- Domeinregistrars: Bedrijven die bevoegd zijn om domeinnamen te registreren voor eindgebruikers.
Waar moet je aan denken bij het opstellen van een Domeinnamen
- Branding: Een duidelijke en memorabele domeinnaam kan het merkbewustzijn verhogen en de geloofwaardigheid van een website verbeteren.
- SEO: Hoewel niet zo invloedrijk als vroeger, kan de juiste domeinnaam bijdragen aan de zoekmachine ranking.
- Professionaliteit: Een aangepaste domeinnaam, zoals “jouwbedrijf.nl” komt professioneler over dan een generieke, zoals “jouwbedrijf.gratiswebsite.nl”.
- Locatiespecifieke targeting: Met country-code TLD’s (zoals
.nl
voor Nederland) kunt u uw website richten op bezoekers uit een specifiek land.
Het kiezen van de juiste domeinnaam is cruciaal voor de zichtbaarheid en branding van een toegankelijke website. Het moet gemakkelijk te spellen en te onthouden zijn en idealiter een weerspiegeling zijn van het merk of de inhoud van de site.
Online marketing bureau
Heb je andere vragen over CSS (Cascading Style Sheets)? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!